Ingrijirea mainilor

 

Exercitii si masaj

Exercitii pentru supletea mainilor
Exercitiile respective sunt indicate pentru a mentine articulatiile suple, combatand anchiloza.
Indicam cateva exercitii simple:
  • se descrie cu incheietura mainii un opt
  • se rasfira degetele la maximum pe masura ce se roteste incheietura
  • se preseaza doua mingi de cauciuc cu doua degete, apoi cu toate degetele
  • se pliaza fiecare deget in parte, apoi se destinde
  • se inchide palma strangand degetul mare in scobitura mainii
  • cu palmele in sus se indoaie degetele spre incheietura mainii
  • se executa miscari ca la pian
  • se executa miscari circulare pe rand cu fiecare deget in parte
  • se deschid si se inchid brusc mainile
  • se lasa mana sa cada in fata, apoi in spate
Exercitiile se executa de 5 pana la 10 ori fiecare.
Masajul mainilor
Se ung mainile in prealabil cu o crema sau se pudreaza cu talc. Fiecare mana va beneficia cel putin de 5 minute de masaj. Masajul va incepe de la varful degetelor urcand spre cot.
Pozitia cea mai indicata este cu coatele pe masa cu antebratul vertical. Fiecare deget va fi masat in parte ca si cum am imbraca niste manusi prea stramte. Se va insista asupra articulatiilor de la degete masandu-le circular. Se framanta palma cuprinzand-o intre degetul cel mare si celelalte degete ale mainii stangi sau drepte dupa caz.
Se insista asupra incheieturii mainii, apoi se maseaza antebratul. Masajul se va incepe la mana dreapta care fiind mai solicitata are nevoie mai mult de masaj decat mana stanga.

Recomandari

Intrucat mainile sunt supuse zilnic actiunii unui mare numar de substante, care in contact cu pielea pot produce iritarea ei, trebuie sa fim preocupati in permanenta de ingrijirea si protejarea lor.
Pe langa factorii atmosferici (ger, vant, umezeala, caldura etc.), chiar spalarea cu apa si sapun indeparteaza stratul gras, care constituie asa-numita "manta acida" a pielii si pe care trebuie sa o redam mainilor.
Curatirea mainilor se impune sa fie facuta cat mai des si dupa orice fel de activitate. In felul acesta se indeparteaza substantele iritante, se micsoreaza riscul aparitiei dermatitelor de contact. Agentii de curatire nu trebuie sa fie prea alcalini, abrazivi sau sa produca o degresare excesiva a pielii.
Curatirea va fi efectuata cu o perie aspra. Se perie bine podul palmei, degetele si se insista asupra unghiilor.
Apa prea rece sau prea fierbinte nu se recomanda. Dupa spalat, mainile vor fi sterse cu grija si unse cu crema hidratanta.
Sapunul va fi de buna calitate, cu un procent mic de substante alcaline, care sa nu distruga aciditatea pielii. Persoanele care prezinta intoleranta la sapun sau au pielea foarte sensibila pot folosi uleiurile sulfonate.
Persoanele care nu au conditii convenabile de spalare, care nu-si pot parasi locul de munca sau in calatorii, pot folosi preparatele anhidre, denumite de fapt impropriu anhidre, deoarece ele contin oarecare cantitate de apa, ca spre exemplu solutia de alcool polivinilic, care printr-o simpla frecare, timp de cateva secunde, indeparteaza grasimea si murdaria de pe maini. Preparatele anhidre pentra curatirea mainilor se pot prezenta sub forma, lichida, sub forma, de crema, geluri, ca atare sau in flacoane presurizate - aerosoli.

Produse pentru ingrijirea mainilor

Produsele folosite la ingrijirea mainilor au drept scop inlaturarea urmarilor actiunii nocive a diferitelor substante si menirea sa contribuie la restabilirea starii normale a pielii.
Sebumul, care mentine supletea ce asigura protectia pielii, este mereu indepartat prin spalarea cu sapun sau detergenti. De aceea, pielea se usuca foarte usor, capata un aspect solzos si pot aparea si fisuri care constituie o usa deschisa pentru diferite infectii sau dermatite.
Cremele sau lotiunile destinate unei ingrijiri obisnuite a pielii trebuie sa formeze pe piele un strat asemanator celui format de sebum si sa mentina o umiditate convenabila a acesteia, sa dea netezime si suplete, fara a o ingrosa in mod excesiv, sa fie usor de aplicat avand consistenta corespunzatoare, sa poata fi usor indepartate.
Cremele si emulsiile pentru ingrijirea mainilor sunt in mod obisnuit creme pe baza, de stearati care contin un mic exces de acid stearic, un umectant ca glicerina si apa.
Iata cateva formule pe care le putem prepara singure:
I.
Stearina 20 g
Hidroxid de potasiu 0,80 g
Glicerina 15 g
Ulei de parafina 40 g
Apa 60 ml
Preparare. Stearina si uleiul de parafina se topesc pe baia de apa. Se saponifica apoi cu hidroxidul de potasiu dizolvat in prealabil in amestecul de apa si glicerina.
II.
Stearina 30 g
Glicerina 45 g
Borax 1,5 g
Amoniac 12 ml
Apa 210 ml

Mainile si suferintele lor

Mainile care transpira exagerat
Acest neajuns se poate datora dezechilibrului nervos agravat de emotii sau unor boli profesionale (chimisti, coafeze etc.). Transpiratia mainilor poate avea loc si in urma unei incalziri excesive in timpul executarii anumitor munci sau a unei aerisiri insuficiente.
Prezentarea la medic este necesara pentru stabilirea diagnosticului si indicarea tratamentului. Local se recomanda frictiuni cu alcool camforat sau folosirea la spalat a unui sapun medicinal pe baza, de tanin, masaje usoare cu produse antisudoripare, pudraje dese sau badijonarea cu lotiuni contra transpiratiei.
Iata cateva formule de lotiuni pentru combaterea transpiratiei mainilor:

I.
Alcool 20 ml
Formol 10 g
Apa distilata 66 ml
Tinctura de beladona 2 g
Acid salicilic 1 g
Rezorcina 1 g
Ulei de lavanda q.s.

II.
Formol 15 g
Apa 85 ml

III.
Formol 10 g
Perhidrol 3 ml
Apa distilata 87 ml

IV.
Acid salicilic 1 g
Alcool camforat 99 ml

Maini patate
Datorita unei acumulari de pigment in straturile profunde ale epidermei, dosul mainilor se pateaza mai ales daca am depasit varsta de 50 de ani. Se va incerca mai intai un tratament cu apa oxigenata sub forma de lotiune sau crema. In caz de esec, medicul dermatolog va hotara tratamentul pentru fiecare caz in parte (crioterapie, peeling etc.)
Pentru albirea mainilor recomandam urmatoarele formule:

I.
Glicerina 40 g
Apa oxigenata 17 ml
Solutie de amoniac 3 ml

II.
Glicerolat de amidon 42 g
Oxid de zinc 5 g
Tinctura de benzoe 3 g

III.
Precipitat alb de mercur 1 g
Bismut subnitric 2 g
Acid salicilic 0,50 g
Cold-crema. 30 g
Maini rosii si umflate
Cauza principala, poate fi folosirea apei reci, dar uneori intervin si anumite tulburari endocrine. Baile alternative ale mainilor, prin infundarea in apa rece si calda sunt foarte recomandate.
Daca mainile se invinetesc, in locul apei reci se poate folosi apa calduta, la care se adauga o lingura de faina de mustar. Pentru a impiedica umflarea mainilor, se poate activa circulatia sanguina, masand degetele inspre incheietura mainii. In cazul mainilor rosii, se impune imbogatirea alimentatiei cu alimente continand vitamina A (morcovi, ficat, spanac, unt, piersici etc.). Albirea mainilor se poate obtine prin aplicarea unei paste continand o lingurita de glicerina, zeama unei jumatati de lamiie, o lingurita de apa oxigenata si amidon.
Un truc pentru albirea mainilor consta in tinerea lor ridicate deasupra capului atat cat se numara pana la o suta.
Degeraturile apar in anotimpul rece si umed. Ca masuri preventive sunt indicate baile alternative calde si reci, frictiuni cu alcool camforat sau masaje cu crema.cu ihtiol, rezorcina, tanin.
Eczema
Ea poate apare dupa folosirea de detergenti, soda, derivati de petrol si uneori la persoanele care prezinta o hipersensibilitate la cele mai element are produse, ca sapunul de exemplu. Deci trebuie sa fie eliminata cauza care a provocat aparitia eczemei. Daca acest lucru este imposibil, mainile vor fi protejate cu manusi de cauciuc. In cazuri rebele se vor folosi medicamente "desensibilizante" si cure de vitamine: A, B, E, D si F.
Maini crapate
Lipsa de elasticitate si suplete a pielii mainilor poate fi cauzata si de o insuficienta cantitate de apa in stratul cornos al pielii. In acest caz este necesara rehidratarea pielii, ceea ce nu se poate obtine printr-un simplu contact al pielii cu apa. Este necesar si un emolient, un produs care aplicat pe pielea uscata si neflexibila sa produca un efect de inmuiere, prin regularizarea procentului de apa necesar stratului cornos.
Dar pielea crapata poate fi si consecinta lipsei de lipide la suprafata ei.
Se impun cateva precautii si anume:

- nu se vor expune mainile fara manusi la frig excesiv
- nu se va iesi cu mainile umede la aer rece
- nu se vor incalzi mainile la o sursa de caldura prea mare
- nu se vor spala cu apa prea rece sau prea fierbinte
- dupa fiecare spalat, se va aplica o crema
Se va evita folosirea glicerinei pure care accentueaza uscaciunea pielii. Pentru prevenirea crapaturilor mainilor se poate folosi orice crema pa baza de stearati sau emolienta.
Pentru mainile aspre este indicata saptamanal o baie cu ulei de masline caldut sau aplicatii saptamanale de parafina calda, care mentin supletea pielii. In acest scop se incalzesc pe baia de apa 50 g parafina solida, 25 g ulei de parafina si 5 g lanolina. Se aplica cu ajutorul unei pensule.
Pentru regenerarea epidermei se recomanda o baie de sare (100 g lalitru de apa calduta, timp de 5-10 minute).
De asemenea, introducerea mainilor de mai multe ori pe zi intr-un decoct de stejar (30 g coaja de stejar se fierbe timp de o jumatate de ori intr-un litru de apa) are un efect bun in cazul mainilor crapate.
Preparate pentru ingrijirea mainilor crapate

I.
Lanolina 20 g
Vaselina 35 g
Ulei de bergamot 0,5 g
Apa 10 ml
Formula se va aplica numai seara, expunerea la soare favorizand aparitia petelor.

II.
Balsam de Peru 2 g
Lanolina anhidra 10 g
Vaselina 20 g
Apa 15 ml

III.
Tanin 2 g
Balsam de Peru 4 g
Lanolina anhidra 20 g
Vaselina 40 g
Apa 34 ml
Preparare. Taninul se dizolva in apa, solutia calda se incorporeaza in amestecul de lanolina-vaselina topit pe baia de apa. Dupa racire se adauga balsam de Peru.


Unghiile

Frumusetea mainilor nu poate fi deplina daca unghiile nu sunt bine curatate si in perfecta stare de sanatate.
Unghiile sunt formatiuni anexe ale pielii, rolul lor fiind de a proteja varful degetelor. Ele cresc in mod continuu cu aproximativ de 0,086 mm zilnic, vara mai repede, iarna mai incet.
Cresterea lor este legata de integritatea matricei, metabolismulcalciului si buna functionare glandulara (hipofiza si tiroida).
Unghiile ne pot crea neplaceri
Unghii casante. In acest caz se recomanda aplicarea in jurul unghiei cu ajutorul unui bastonas invelit cu vata a unei solutii de iod sau lotionarea unghiilor cu zeama de lamaie amestecata cu ulei de ricin. Unghiile casante se vor masa dimineata si seara cu urmatoarea crema: vaselina colesterinata 35 g, ulei de parafina 10 g, ceara alba 3 g, cetaceu 2 g, vitamina A solutie 5 g.
Inainte de culcare se vor masa cu ulei de masline. Daca nici acest procedeu nu este suficient se recomanda aplicarea dupa fiecare spalat al mainilor, a urmatoarei formule: alaun 2 g, colofoniu 2,50 g, sare 2g, ceara 1,50 g, ulei de masline 15 g.
Pentru a le face mai putin fragile se va aplica zilnic urmatoarea lotiune: alaun 6 g, glicerina 20 g, apa 60 ml.
Se va renunta la dizolvantii pe baza, de acetona.
Alimentatia va fi bogata in legume verzi, ficat, lactate. Una din trei femei prezinta unghii moi, fapt care se poate datora surmenajului fizic si nervos, abuzului de detergenti, actiunii repetate a unor dizolvanti sau folosirii exagerate de lacuri de proasta calitate.
Unghiile care se rup cu usurinta pot fi intarite introducandu-le timp de 10 minute in ulei caldut.
De asemenea se vor masa zilnic cu urmatoarea pomada: nitrat de pilocarpina 0,15 g, extract de nux vomica 0,50 g, alaun 1 g, oxid de zinc 1,50 g, lanolina 15 g.
Unghii striate. Dungile mici paralele pe suprafata unghiilor se pot datora infectiilor grave, intoxicatiilor, traumatismelor locale, contactului cu substante caustice etc., sau lipsei de calciu. In acest caz se va evita folosirea dizolvantilor pe baza de acetona. Pe suprafata unghiilor se va aplica un preparat alcatuit din: alaun 6 g, glicerina 25 g, apa 70 ml, sau se vor inmuia zilnic unghiile in ulei caldut de germeni de porumb.
Unghiile aspre. Se recomanda sa fie frecate cu o pasta cotinand: oxid de staniu 10 g, parafina 10 g, ceara 10 g, ulei de masline.
Unghii modificate ca forma
  • unghii concave, una sau mai multe, pot indica: o stare de anemie prin lipsa de fier, carenta de vitamina C, urmarea unor traumatisme, actiunea unor substante caustice
  • unghii hipertrofiate sau atrofiate (lipsa unghiilor) sunt anomalii mai putin frecvente
  • unghii incurbate (din afara inauntru) sunt anomalii rare
Unghiile cu modificari de culoare. Culoarea unghiilor in mod normal trebuie sa fie roza, nici prea stearsa nici stralucitoare.
Cand se constata prezenta petelor albe sub unghii, acesta este un indiciu de anemie. Se va evita folosirea lacului de unghii timp de 10-12 zile. Alimentatia va fi bogata in legume verzi, ficat. Se impune de asemenea un tratament cu produse antianemice.
Petele pot fi ereditare. Dar ele pot aparea si din cauza unui pigment de albire, keratohialina.
Sub influenta unor factori patologici, culoarea unghiilor se poate modifica, de exemplu:
  • unghiile palide pot indica o stare de anemie
  • unghiile galbui - exceptand cazurile unor fumatori care pot prezenta astfel de unghii - pot fi urmarea unor micoze, unor tulburari ale ficatului sau ale vezicii biliare
  • unghiile de culoare rosie sau violacee pot indica tulburari in circulatia sanguina
  • unghiile albastrui sau violacee pot indica tulburari ale circulatiei venoase sau tulburari pulmonare
  • unghiile brune sau negre pot fi urmarea unui accident. In alte cazuri ele pot indica afectiuni mai grave care impun consultul medical