Masajul picioarelor

Te uiti la picioarele tale de parca acum le-ai descoperit: iti poti imagina ca talpile tale batatorite, calcate "in picioare", inghesuite-n pantofi sunt oglinzi energetice ale organismului?
Este o forma de terapie neconventionala. Care este insa secretul acestei metode?
Presopunctura aplica practic conceptia filozofica conform careia partea reflecta intregul. Cu alte cuvinte, la nivelul talpilor se afla o harta energetica a majoritatii organelor corpului, sensibilitatea dureroasa la palparea lor reflectand un dezechilibru energetic al acestora.

Masarea punctelor aflate pe reteaua energetica a meridianelor de la nivelul picioarelor pentru a reechilibra energetic organismul sta la baza presopuncturii.

Harta talpilor are o dispozitie spatiala, astfel pe talpa dreapta gasindu-se reprezentarile organelor aflate pe partea dreapta - ficat, vezicula biliara, apendice, o parte din colonul transvers, iar pe talpa stanga - inima, splina, cealalta parte a intestinului gros. Restul organelor sunt proiectate deopotriva pe ambele parti.

Reflexoterapia Presopunctura
Se foloseste capatul distal al falangei proximale a indicelui, cu care se fac apasari succesive. Stimuleaza zonele reflexogene ale talpilor. Aceasta metoda de prevenire si tratare a unor afectiuni este total lipsita de toxicitate. Foloseste stimularea directa a punctelor locale ale meridianelor energetice prin apasarea cu varful degetelor.
Daca la palparea talpii se descopera puncte dureroase, acestea corespund unor organe in suferinta.
Se vor masa punctele respective pana la ameliorarea senzatiei dureroase, aceasta corespunzand ameliorarii suferintei organului respectiv.


Tehnici de masaj
Masajul trebuie facut numai pe o talpa curata, sanatoasa, fara cicatrici, bataturi, leziuni sau tumori. Se recomanda ca pielea sa fie uscata, unele metode folosind masajul cu uleiuri aromate. Initial se face diagnosticarea afectiunilor prin identificarea punctelor dureroase, apoi masarea lor pana la disparitia durerii locale.

Stimularea zonelor reflexogene se poate face si prin mersul descult pe suprafete denivelate, ca in alergarea pe nisip sau pe suprafete acoperite cu mici pietricele, folosirea unor incaltari speciale sau a unor branturi sau folosirea unor aparate de masaj, cu sau fara aromoterapie.

Astfel de metode pot constitui terapii complementare in managementul greutatii, in renuntarea la fumat sau in tratamentul diverselor afectiuni.

Reflexoterapia
La nivelul zonelor reflexogene de multe ori sunt microdepozite de toxine a caror eliminare este stimulata prin activarea circulatiei, in urma masarii zonei. Consecinta este eliminarea reflexa a toxinelor si de la nivelul organului proiectat in zona masata.

Activarea circulatiei inseamna si o mai buna hranire a tesuturilor cu substante nutritive si oxigen, o crestere a capacitatii de functionare a acestuia, o mai buna imunitate. Datorita modului de functionare, reflexoterapia este o metoda de tratament neinvaziva, lipsita de efecte secundare sau de reactii adverse, desi este posibil ca la primele sedinte starea de sanatate sa se agraveze aparent, ca urmare a accelerarii proceselor metabolice.

Acesta este un semn al reactiei organismului la tratament si dupa o asa-numita criza de vindecare, evolutia este favorabila.

Incearca si tu!
Pentru tratarea crizelor de angina pectorala, maseaza pulpele degetelor 4 si 5 de pe talpa stanga! Cistita si infectiile urinare raspund mai bine la tratament daca se maseaza punctele aflate pe ambele talpi, pe marginea interna, la unirea 2/3 superioara cu 1/3 inferioara.

Pentru ameliorarea si rarirea crizelor de astm bronsic, maseaza punctele aflate la jumatatea marginii interne a talpilor! Durerile de genunchi se amelioreaza spectaculos daca masezi punctele aflate pe ambele talpi, pe marginea externa, la unirea 2/3 superioara cu 1/3 inferioara. Guturaiul trece mai repede masand pulpele tuturor degetelor de la ambele picioare!

Daca ai probleme cu somnul, maseaza-ti seara, inainte de culcare, apasand cu unghia, pulpele degetelor mari de la ambele picioare. Pentru afectiuni ale ficatului si vezicii biliare, maseaza-ti zona dureroasa situata pe talpa dreapta, la 3 - 4 cm sub degetele 4 si 5.